Οδηγός συντονισμού κουμπιών

Ο συντονισμός των βαλβίδων αφορά την αντικατάσταση βαρών βιδών από χάλυβα με τιτάνιο και αλουμίνιο για να εξοικονομήσετε βάρος χωρίς να επηρεάσετε δυσμενώς την ασφάλεια ή τη μακροζωία της βόλτας σας. Το άρθρο του Nino από το 2002 έδειξε ότι η ρύθμιση των βολών θα μπορούσε να σας εξοικονομήσει περίπου 150g. Αυτό το άρθρο αφορούσε τα v-brakes, αλλά παρόμοια εξοικονόμηση βάρους είναι διαθέσιμα μέσω του συντονισμού των βιδών που σχετίζονται με δισκόφρενα επίσης.

Σχετικά με τις βίδες

Τα μπουλόνια ταξινομούνται με αναφορά στην «τελική αντοχή τους σε εφελκυσμό» και στην «αντοχή τους σε απόδοση εφελκυσμού». Το πρότυπο ISO μας δίνει μια σειρά κατηγοριών ιδιοκτησίας: 4.6, 4.8, 5.8, 8.8, 9.8, 10.9 και 12.9.

Τα σπειρώματα των κοχλιών μπορούν είτε να κοπούν είτε να κυλιούνται. Σε γενικές γραμμές, τα έλαστρα θα είναι ισχυρότερα και επιρρεπή σε κόπωση.

Βίδες υψηλής αντοχής

Οι βίδες υψηλής εφελκυσμού θα έχουν συχνά τη σφραγίδα αντοχής τους στο κεφάλι τους: 8,8, 9,8, 10,9 και 12,9. Οτιδήποτε πάνω από 8,8 δεν είναι κατάλληλο για αντικατάσταση με οτιδήποτε άλλο εκτός από την ίδια (ή υψηλότερη) κατηγορία μπουλονιών.

Τιράντες

Οι βίδες του τιτανίου είναι πλησιέστερες στον χάλυβα όσον αφορά τη δύναμη, αλλά το Ti είναι 47% ελαφρύτερο.

Σημειώστε ότι, αν και οι βίδες Ti μπορεί να είναι τόσο ισχυροί όσο οι μαλακοί κοχλίες, δεν αποτελούν υποκατάστατο των βιδών υψηλής αντοχής από χάλυβα. Εδώ είναι αυτά που λένε για την αντικατάσταση μπουλονιών υψηλής αντοχής: τα μπουλόνια τιτανίου δεν υποκαθιστούν τα μπουλόνια άνω των 8,8.

Ti εφαρμογές βιδών στο ποδήλατό σας

Υψηλής ποιότητας βίδες Ti μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις παρακάτω περιοχές:

 μπουλόνια ρότορα φρένων φρένων ·

 μπουλόνια συναρμολόγησης ·

 μπουλόνια σφιγκτήρα ράβδου σέλας ·

 φτερά φρένων / φρένων v-φρένων / ερεισίνωτο ·

 βίδες σφιγκτήρα. και

• σε άλλες περιοχές όπου απαιτείται η αντοχή του χάλυβα.


Βίδες από αλουμίνιο

Τα μπουλόνια αλουμινίου είναι πιο αδύναμα από τον ήπιο χάλυβα. Χρησιμοποιήστε τα όπου η δύναμη δεν είναι σημαντική, όπως:

 τα μπουλόνια και τα μπουλόνια του καλωδίου για τον εμπρόσθιο και οπίσθιο μηχανισμό αλλαγής ταχυτήτων.

 Μπουλόνια του τροχού αναστολέα των οπίσθιων ταχυτήτων.

 βίδα περιστροφής οπίσθιου μηχανισμού αλλαγής ταχυτήτων;

 μπουλόνια ρύθμισης ορίου πρόσθιας και οπίσθιας αλλαγής ταχυτήτων ·

 τα μπουλόνια του φρένου και του μοχλού αλλαγής ταχυτήτων ·

 Μπουλόνι τεντώματος για τα αξεσουάρ.

 μπουλόνια γυαλιού ·

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αλουμίνιο για μπουλόνια δακτυλίου αλυσίδας - αν και ασθενέστερη από τον χάλυβα που αντικαθιστάτε, η μεγάλη διάμετρος των δακτυλίων αλυσίδας σημαίνει ότι το αλουμίνιο είναι κατάλληλο στην περίπτωση αυτή. Σημαντική εξοικονόμηση βάρους είναι διαθέσιμη γύρω στα 30g σε ένα στρόφαλο τριπλής αλυσίδας.


Βίδες άνθρακα

Οι βίδες άνθρακα είναι περίπου το ήμισυ του βάρους των μπουλονιών αλουμινίου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μπουλόνια άνθρακα τα περισσότερα μέρη αλουμινίου μπουλόνια εργασία, αλλά μπουλόνια άνθρακα είναι πιθανώς πιο αδύναμη από το αλουμίνιο στο εύρος μεγέθους που πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Το πρόβλημα με τους κοχλίες άνθρακα είναι ότι μπορεί να μην υπάρχουν ίνες άνθρακα στα σπειρώματα ή ότι οι ίνες κόβονται με τη διαδικασία κατασκευής νήματος, οπότε τα νήματα απλώς στηρίζονται στην εποξική αντοχή.


Κοχλίες από νάιλον / πλαστικό

Παρόμοια βίδες με άνθρακα, δηλαδή περίπου το ήμισυ του βάρους των βιδών αλουμινίου, αλλά πολύ φθηνότερα από τον άνθρακα. Οι βίδες νάυλον δεν είναι ισχυροί, επομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε μέρη όπου η απαιτούμενη δύναμη βίδας είναι ελάχιστη.

Οι βίδες νάυλον δεν ακούγονται πολύ εξωτικά ή ιδιαίτερα υψηλής τεχνολογίας, αλλά υπάρχουν ορισμένοι χώροι όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

αποσκοπικές βίδες ασφάλισης;

 Μπουλόνια σφιγκτήρα μοχλού φρένου - θα χρειαστείτε ένα μοχλό φρένου που έχει μόνο το ένα μπουλόνι. Το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης αυτών των τύπων μοχλών λαμβάνεται από το σώμα του μοχλού των φρένων - ο κοχλίας ασφάλισης κρατά πραγματικά τα πράγματα μαζί. Οι μοχλοί φρένων συχνά ρυθμίζονται καλύτερα, ώστε να μπορούν να περιστρέφονται σε περίπτωση σύγκρουσης, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να συσφίγγονται ιδιαίτερα σφιχτά. Το νάυλον δεν είναι κατάλληλο αν ο μοχλός του φρένου σας διαθέτει αφαιρούμενο σφιγκτήρα - όλη η δύναμη σε αυτά τα σχέδια που λαμβάνεται από τα νήματα των μπουλονιών.


Σημειώσεις

 Οι βίδες αλουμινίου είναι πολύ πιο αδύναμοι από τους χάλυβες και το τιτάνιο όταν υποβάλλονται σε διατμητικές δυνάμεις.

 Τα μπουλόνια τιτανίου μπορούν να είναι τόσο ισχυρά όσο οι βίδες από μαλακό χάλυβα ή από ανοξείδωτο χάλυβα. Οι βίδες του τιτανίου δεν είναι τόσο ισχυρές όσο οι βίδες υψηλής αντοχής.

 Μην είσαι ηλίθιος - χρησιμοποιήστε αυτόν τον οδηγό ρύθμισης βλήματος με δική σας ευθύνη. Αν δεν είστε 100% σίγουροι ότι δεν θα λειτουργήσει ένας βίδα Ti ή Alu τότε ΜΗΝ αντικαταστήσετε το μπουλόνι. Ο συντονισμός των κουμπιών σάς εξοικονομεί μόνο λίγα γραμμάρια, γι 'αυτό δεν αξίζει να κάνετε τίποτα επικίνδυνο για μικρές μικρές αποταμιεύσεις (πράγματι, ακόμη και αν η εξοικονόμηση ήταν μαζική, δεν θα αξίζει τον κίνδυνο σωματικού τραυματισμού).